Doktorka iz Hitne preporučila „lajt varijantu“ u tropskim danima

Leto je tek počelo, pred nama su tropski dani, dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći nas podseća kako da se ponašamo na tropskim temeperaturama.

"Veoma često smo svedoci toga da stariji sugrađani izlaze u nekom periodu koji nije uputan za njih. Koristiti vreme jutarnjih sati, predveče, izbegavati direktnu izloženost suncu, izbegavati vreme od 10 do 18 časova, što se posebno odnosi na stare, bolesne i na decu", kaže dr Jevtić.

Goovoreći o zaštiti glave, ističe da se mogu korisitii šeširići, široki obodi, a kada je reč o oblačenju – svetle boje, lagani materijali, prirodni materijali da koža može da diše, što manje sintetike.

"Celokupna lajt varijanta – u smislu dosta tečnosti, zatim voće, povrće, vlaknasta hrana, hrana koja ima dosta tečnosti, lubenice, dinje, breskve, celer, ono što pomaže diurezi", rekla je doktorka.

Treba voditi računa da pacijent izbalansira svoj pritisak jer imamao dosta pritisaka posle kovida – riba, mediteranska ishrana, maslinoveo ulje – zdrav način života.

Veoma čeasto se dešava da ljudi imaju fenomene toplotne iscrpljenosti, sunčanice i toplotnog udara.

"Provetrene prostorije, kretanje kada situacija dozvoli, nadokanada tečnosti u smislu prirodnih napitaka i izbegavanje velike količine kafe i alkohola jer i jedno i drugo izvlače tečnost iz organizma", napominje Jevtićeva.

Vozači pre nego što se premoere treba da koriste pauze što se obično odnosi na duga putovanja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike