Dok na neke fakultete mladi hrle, dotle drugi ostaju prazni

O broju budžetskih studenat konačnu reč daje Vlada, a zavisiće i od programa koji budu akreditovani. Predložene kvote su gotovo identične prošlogodišnjim.

Profesori podsećaju: ako steknete budžetski status ne znači da ćete ga zadržati tokom celog školovanja, jer studenti se rangiraju pri upisu u svaku narednu godinu, pa budžetskog studenta može da pretekne samofinanisrajući.

"Zavisi od fakulteta do fakulteta. Minimum za zadržavanje budžetskog mesta je 48 bodova. Na nekim fakultetima je to 54 ili 55. Ali imamo i ove najpopularnije fakultete sa malim brojem budžetskih mesta, gde i sa osvojenih 60 bodova niko vam ne garantuje da ćete biti na budžetu, nego se rangiranje vrši, recimo, na osnovu proseka iz prve godine ili prethodne godine studija", objasnio je prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

I dok na jedne fakultete mladi hrle, dotle drugi ostaju prazni. Pre svega, niko neće u profesore. Godinama.

"Ja dolazim sa nastavničkog fakulteta, gde imamo potpuno drugačiju situaciju gde je recimo za nastavnika geografije manje interesovanje u odnosu na neke druge smerove koje naš fakultet nudi. Vidim da je tako i na matematici i na biologiji, i generalno mislim da tu jedna zajednička akcija fakulteta, univerziteta, ministarstva mora da iznedri neke olakšice, ili neke stipendije ili neke stimulanse za studente koji se opredele da studiraju nastavničke fakultete. Jer ovakvom tendencijom ostaćemo bez kvalitetnog kadra, odnosno bez nastavnika u osnovnim i srednjim školama", kaže Filipović.

Neki fakulteti imaju stimulativne mere.

"Opet spominjem moj fakultet. Mi smo smanjili, prepolovili smo školarinu za master studije za studijsku grupu geografija, ne bi li tako malo podstakli da se upisuje master iz geografije, jer taj master je neophodan kako bi studenti ušli u nastavu", rekao je Fikipović.

Prijavljivanje kandidata počinje 21. juna, nedelju dana kasnije, u zavisnosti od fakulteta, počinju prijemni ispiti. Prvi upisni rok se završava se do sredine jula.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike