Najbrže vesti u Srbiji

Dodik: Zahtev lažan, očekujem postupak protiv Izetbegovića

Dodik je rekao da Srbi u BiH među bošnjačkim političarima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili EU integracije.

Nakon što je Izetbegović saopštio odluku o podnošenju zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, Dodik je rekao da je taj zahtev lažan jer je podnosi jedan narod u BiH, a ne država BiH.

Savetovanje u Gradskoj većnici u Sarajevu, nakon kojeg je saopštena odluka, nazvao je "društvom za prošlost i sukobe".

"Osim što je najavljena revizija tužbe lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili delovi jednog naroda, ona je i sa moralnog i svakog drugog stanovišta neprihvatljiva", rekao je Dodik, prenela je RTRS, pozivajući se na Srnu.

Istakao je da ni pre deset godina nisu postojali dokazi protiv Republike Srbije, oni ne postoje ni danas, iz prostog razloga što Srbija nije ni uradila ono što joj muslimani u BiH pokušavaju da stave na teret.

Predsednik Srpske je naglasio da se od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Hagu ospori legitimitet revizije presude, a pred pravosuđem u BiH krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

"Indikativno je što tradicionalni zaštitnici i slova i duha Dejtona oličeni u OHR i Ambasadi SAD u Sarajevu, u jednostranom aktu jednog člana Predsedništva BiH mimo volje, dogovora ili saglasnosti druga dva člana, nisu videli kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, čak ni destabilizaciju prilika u samoj BiH", istakao je Dodik.

On je podsetio da je referendum u Republici Srpskoj, kao vrhovno demokratsko dostignuće kvalifikovan kao prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i destabilizacija BiH i zapitao kako se onda zove ova samovolja i divljanje u spoljnoj politici BiH, koja se provodi kršeći više zakona zemlje za koju se bore još samo stranci.

Čubrilović: Još jedna u nizu nerazumnih odluka Izetbegovića

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović oceni je da je najava izetbegovića da će podneti zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid je još jedna u nizu njegovih nerazumnih odluka.

"U ovakvoj situaciji, kakva je u BiH, ići sa još jednom situacijom koja ne doprinosi nikakvom smirenju unutar BiH i svađati se sa susedima, potpuno je nerazumno sa pozicije na kojoj se nalazi Bakir Izetbegović", rekao je čubrilović, preneli su banjalučki mediji.

Izetbegović je, istakao je Čubrilović, imao mnogo šansi da rešava probleme BiH sa pozicije člana Predsedništva BiH, a ne da, "koristeći prošlost, gura narod u još veće probleme".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike