Dodik: Priča o Akcionom planu za članstvo u NATO – kamuflaža

Milorad Dodik je rekao da priča o Akcionom planu postoji da bi BiH bila postepeno modelirana, da bi neka nova generacija političara olako završila to pitanje.

"Mi uopšte ne želimo ni da krenemo na taj put. Može NATO da to tretira kako hoće, ali odluka organa BiH o tome ne postoji. Zato Bošnjaci pokušavaju da pošalju taj plan, jer kako NATO može da deluje prema BiH ako nema taj plan", rekao je Dodik za Glas Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH je naglasio da stranke iz Federacije BiH žele da ostane ovaj Savet ministara sa podobnim ministrima iz Republike Srpske.

"To je njihov glavni cilj. Ranije je u BiH postojao konsenzus o MAP-u i NATO-a, ali mnoge stvari su se danas promenile. Nema razloga da mi sada rizikujemo i da se povinujemo odlukama koje su ranije donesene", ističe Dodik.

Ponovio je da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv ulazak BiH u NATO i da je politika Srpske politika vojne neutralnosti.

"Nigde ne piše da je to zakonska obaveza. Piše da će institucije BiH raditi na tome. Evo radimo. Imamo mi neki odnos sa NATO-om, kao što je ‘Partnerstvo za mir’, ima taj program IPAP koji je u vezi sa učešćem u mirovnim misijama. U tome je i Srbija. Ali taj nacionalni plan za pristupanje NATO-u znači da vi, kad krenete, onda ne možete nazad. Naša Skupština je rekla ne i mi nemamo potrebu da se krećemo na tom putu", poručuje Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da je jedna Švajcarska u Drugom svetskom ratu uspela da ostane neutralna.

"Šta je dobila Hrvatska? Mnogi drugi? Kažu dobili su bezbednosni sistem. Od koga mi možemo da budemo napadnuti? Srbije? Hrvatske? Ne, ovde je bezbednosni problem terorizam. Hipotetiči opet, u globalnom sukobu, ako bi se desio, nama bi najbolje bilo da ostanemo neutralni. U protivnom ćemo biti zbrisani. I za Bošnjake je bolje da budu neutralni", ističe Dodik.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike