Dodik obavestio Vučića da se u BiH opet priča o novoj tužbi za genocid

Foto : Beta/MILOS MISKOV

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu uradio dobar posao za Srbiju.

On je posle razgovora sa Vučićem izjavio novinarima da ga je predsednik Srbije informisao o dostignućima razgovora u Vašingtonu i Briselu.

„Bilo je neophodno da razgovaramo nasamo jer sam hteo da predsednika Srbije informišem o nekim stvarima koje se događaju u BiH. Izetbegović i Bošnjaci, u nastojanju da održe bošnjačku javnost stalno zarobljenu temom sukoba sa Srbima i Srbijom, ponovo pokreću priču o novoj tužbi za genocid“, rekao je Dodik.

Dodao je da je novo pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid samo deo aranžmana i deklaracije koju su doneli prošle godine u septembru po kojoj ne bi bilo RS, već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

„Oni žele da pričamo o novoj tužbi i da eliminišu Srbiju. Oni bi bili presrećni da nema RS i Srbiju naravno ne mogu očima da vide“, ocenio je Dodik.

Govoreči o statusu RS Dodik je rekao da je nemoguće da na jednom prostoru postoji „jedan slučaj a da se primenjuju dve prakse“.

„Kako Albanci imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivan narod u BiH nemaju to pravo“, rekao je Dodik.

On je naveo da je o tome razgovarao sa sa zamenikom  pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmerom tokom njegove posete Sarajevu koji mu je rekao da je stav Sjedinjenih Država da su to neuporedivi slučajevi.

„Reakao sam mu da je naš stav da su uporedivi jer ne može neko da ima malo prava, a neko da nema“, rekao je Dodik.

Podsećajući da ne postoji formalna odluka da li BiH priznaje Kosovo ili ne, Dodik je ocenio da je dobro da se na dnevni red Predsedništva stavi i to pitanje.

Istakao je da će on kao član Predsedništva glasati protiv priznanja i da u tom slučaju to pitanje ide na sledeću sednicu, a ako i onda postoji njegovo protivljenje, pitanje mora da se šalje skupštini.

„Ako skupština potvrdi to protivljenje onda nema priznanja, i svi moraju da poštuju tu odluku“, naglasio je Dodik.

(Novi magazin)

Napišite komentar