Dodik: Nastavak rada u zajedničkim institucijama kada se ukine Inckov zakon

"Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji očekuje da funkcionišu zajedničke institucije, dakle upravo oni organi za koje je Srpska rekla da ne želi raditi u njima dok se ne povuče nametnuti zakon Valentina Incka. Nakon što se povuče taj nametnuti zakon, pristajemo da razgovaramo o daljem radu", istakao je Dodik, nakon sastanka zvaničnika RS sa Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje EU.

Srpski član Predsedništva BiH istakao je da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH. Ponovio je da je na sastanku rekao da imovina pripada entitetima.

"Smatramo da je to pitanje rešeno Dejtonskim sporazumom. A Ustavni sud je vanustavno poništio to pravo. Naš predlog je da dođe do sporazuma Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i da imovina pripada entitetima i Brčko distriktu. To može biti potvrđeno u PS BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima imovina dobijena sukcesijom može biti uknjižena na nivo BiH.

"I to imovina koja se nalazi van teritorije BiH, kao što su ambasade. Međutim, ona imovina dobijena sukcesijom, a koja se nalazi na teritoriji entiteta, treba da pripada primarno  entititetima", pojasnio je Dodik.

Naglasio je da Srpska podržava Ustav i da poštuje Dejtonski sporazum. Dodik je zahvalio komesaru Varheljiju na razumevanju i dolasku u Banjaluku.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike