Dodik i Cvijanovićeva: Ustoličenje patrijarha značajno za Srbe u Republici Srpskoj

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da su srpski narod i srpske države dobile novog patrijarha koji svojim delovanjem treba da produži i obezbedi jedinstvo crkve i dobru saradnju sa državom i da mu je posebna čast što je prisustvovao ustoličenju 46. patrijarha srpskog Porfirija.

"Očekujem da patrijarh porfirije obezbedi dobru saradnju između crkve sa Srbijom i Republikom Srpskom", istakao je Dodik.

Smatra da je u novom patrijarhu kapacitete da se to i ostvari.

"Važno je što je Srpska pravoslavna crkva na miran način prošla kroz izbor novog patrijarha, to je bilo efikasno uz pokazano jedinstvo episkopa", ocenio je Dodik i čestitao na valjano obavljenom poslu.

Dodik je nakon izlaska iz Patrijaršije rekao da se novom poglavaru SPC stavio na raspolaganje da mu pomogne u okviru svojih mogućnosti, kao i da se ozbede zajedničke poruke koje treba da budu usmerene na očuvanje mira, jedinstva i potrebe za razvojem.

Cvijanović: Srpski narod se raduje saradnji sa crkvom 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je ustoličenje novog patrijarha značajno za sav verujući srpski narod, kako u Srbiji, tako i Republici Srpskoj i u dijaspori.

Kako je rekla novinarima ispred Patrijaršije, srpski narod se raduje saradnji sa crkvom, ali ima i veru i nadu da će u budućnosti postići sa crkvom zajednički cilj.

"Mi u Republici Srpskoj uvek smo gajili posebne emocije prema SPC i u centru svega što smo obeležavali u prošlosti i što ćemo obeležavati u budućnosti uvek je SPC", rekla je Cvijanovićeva.

Izrazila je zadovoljstvo izborom novog patrijarha i istakla da je taj izbor jako važan, pre svega, zbog brojnih izazova koji su iza nas, ali i onih koji nas očekuju.

Cvijanovićeva je rekla da je izbor novog patrijarha značajan za prevazilaženje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар