Dodik: BiH pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Milorad Dodik kaže da bi u BiH bili presrećni da nema Republike Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu "da vide", bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

Republika Srpska je, tvrdi Dodik, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu oseća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.

"Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da reše", rekao je Dodik.

Ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH.

Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsedništva BiH.

"A policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rešava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor Srpske svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo", rekao je Dodik.

Dodao je da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao.

"Mislim da je neophodno da stalno upozoravamo na te stvari", istakao je Dodik.

"Za Palmera Republika Srpska i Kosmet neuporedivi, meni su uporedivi"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je u Sarajevu da su Republika Srpska i takozvano Kosovo za Sjedinjene Američke države neuporedivi slučajevi, rekao je Dodik i dodao da je on Palmeru rekao da su uporedivi.

Dodik je novinarima u Beogradu rekao da je o statusu Republike Srpske i Kosmetu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posete Sarajevu u sredu.

Palmer je, kako je naveo Dodik, rekao da je stav SAD da su to neuporedivi slučajevi.

"Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava", rekao je Dodik.

Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredeljenje Srba u Republici Srpskoj i Albanaca na KiM, Dodik kaže da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

"To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primenjuju dve prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BiH to ne mogu", upitao je Dodik.

Dodaje da je nije dovoljno da neko samo kaže da se sada ne dira u to pitanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar