Dodik: BiH je u bezizlaznoj situaciji

"Jedna od tema bila je i Izbornom zakonu. Važno je reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona. Mi ćemo u dogledno vrijeme predati prijedlog tog Zakona kao i način kako eliminisati strane sudije iz suda",  poručio je Dodik na konferenciji za štampu posle sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili  stranački lideri tih stranaka. 

Naveo je da je upoznao Čovića da će Srpska obustaviti odlučivanje u organima BiH.

"Smatram da je ovo jedna od važnih trenutaka u BiH", poručio je Dodik. Obe stranke su odlučne da obrane koncept konstitutivnosti. 

"Vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji",  poručio je Dodik.

Istakao je da jedan od glavnih krivaca međunarodna zajednica.

"Zapad ima istorijsku odgovornost da odgovori na pitanje zašto stalno podržava bošnjački koncept unitarne BiH", poručio je Dodik.

Naglasio je da su ove dve partije odlučne da odbrane i pitanje konstutivnosti naroda u BiH.

"Međunarodna zajednica konstanto radi na tome da ruši konstiutivnost kako bi izmislila neku građansku BiH",  istakao je Dodik.

Činim mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcionisanja institucija u BiH.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je važno rešiti pitanje zakonodavstva u BiH, te dodao da su zbog toga važni razgovori s Dodikom.

"Predstoji nam mnogo razgovora na raznim nivoima da bismo funkcionisali kao normalna zemlja", rekao je on.

Ranije je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine poručio da će "Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka". 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike