Dodela bespovratnih sredstava za kupovinu kuće, vraća mlade u sela

Posle pet godina, Petkovići iz Velikih Radnica više nisu podstanari. Sara i Mihajlo sada se igraju u svom dvorištu.

"Imamo svoje, znamo da smo na svome, možemo da planiramo dalji život i da radimo dalje kako mislimo da treba. Imamo okućnicu, 11 ari placa na kojem planiramo na jesen da stavljamo plastenik i da radimo plasteničku proizvodnji“, kaže Zoran Petković iz Velikih Radinaca.

Iz Laćarka u Ležimir, preseliće se Mirjana i Boža Zeljković. Novi dom tražili su duže, nego što su čekali odobrenje sredstava. Planiraju renoviranje kuće, i uređenje dvorišta.
"Jedva čekam da se uselimo. Sledi renoviranje, sređivanje kuće, okućnice. Košenje trave, prilaza. Iz ravnice, na obronke Fruške gore? To smo hteli, želeli, pogled prelep, čist vazduh, cvrkut ptica, i mir i tišina“, navodi Mirjana Zeljković iz Ležimira, a Boža Zeljković iz Ležimira navodi:

"Bilo je u opciji više kuća, sve sam detaljno istražio, pregledao, ispitao, da bude pokriveno papirima, potrebnom dokumentacijom, tako da je ovo bila najbolja opcija. Prezadovoljan sam. Planiram voćarstvo, pčele, organska proizvodnja, koliko je to moguće.“

Među mladim bračnim parovima koji su dobili novac za kupovinu kuće ima i onih koji su odlučili da se iz grada preselo u selo.

"Ono što je meni posebno drago da se na ovaj način ostvaruje svrha ovog konkursa, a to je oživaljavanje sela, povratak mladih na selo, koji samim tim, kada se vrate na selo, kreću da se bave poljoprivrednom aktivnošću. To su uglavnom bračni parovi, ili vanbračne zajednice, što ja volim da kažem potpuno zdrave porodice sa dvoje, sa troje dece, i uključuju se u jedan sistem, život i rad na selu“, navodi Dušica Pavlović direktorka Agenije za ruralni razvoj Sremska Mitrovica.

Od predaje dokumentacije, do odobrenje sredstava Sremci kažu da se čeka oko mesec i po dana. Na konkurs koji je otvoren do prvog novembra, u Mitrovici se već prijavilo 12 porodica koje budućnost vide na selu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike