Dobro stanje u budžetu omogućilo veće penzije

Sa oktobarskim čekom, svaki penzioner dobio je više nego na prethodnom. Prosečna penzija sada je 26.320 dinara, i za 5,4 odsto veća nego prošlog meseca.

Najniža penzija je 15 hiljada dinara, dok je najviša dostigla 132 hiljade.

U protekle četiri godine, procentualno najviše su porasle najniže penzije, koje nisu ni umanjivane, a sada su imale i četvrtu povišicu. Ipak, u odnosu na 2014. pre umanjenja, sve penzije su veće od osam do 13,3 odsto.

Tako je, na primer, penzija koja je prošog meseca bila 34 hiljade dinara, veća za 1.700, a penzija od 55 hiljada za nešto više od devet hiljada dinara. Onima koji su prošlog meseca prilmili 71 hiljadu dinara sada sleduje 14 hiljada dinara više. Stanje u budžetu omogućilo je veće penzije, a od toga će zavisiti i dalji rast penzionerskih primanja.

"Penzioneri su pretrpeli dosta, znali su da veruju u ovu Vladu. Mi želimo njima na neki način da pomognemo da penzije porastu, jer materijalni položaj svih građana a i naših penzionera je nešto što je nama jedan od prioritetnih zadataka", rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Za isplatu penzija od ovog meseca potrebno je 46 milijardi dinara, 3,3 milijarde više nego do sada. Dobra vest iz PIO fonda je da je u ovoj godini u odnosu na prošlu, naplata doprinosa veća za devet odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike