Do nove stolarije i kotlova kroz subvenciju, kakav je model finansiranja u planu

Porodica Vasiljević iz Kraljeva još od prošle godine, umesto drvima, kuću zagreva peletom. Zamenu kotla su sami finasirali, a računica je jasna.

"Finansijski malo je skuplje, ali u poređenju sa obavezama što ima oko čišćenja i oko  sređivanja i održavanja mnogo je lakše. Jedan prozor smo zamenili, ali u planu je da zamenimo i ostale. Subvencija bi svakako pomogla", kaže Ivan Vasiljević iz Kraljeva.

Subvencije već šest godina daje Užice, jer uz efikasnije grejanje ide i zdraviji vazduh. Da se zimi lakše diše, više od 1.000 užičkih domaćinstava je dobilo deo novca za zamenu kotlova i stolarije, izolaciju kuća.

"Ove godine u te svrhe iz budžeta grada Užica je izdvojeno 45 miliona dinara, a zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine dobili smo još 14 miliona dinara upravo za realizaciju ovog projekta", rekla je je Nada Jovičić, članica Gradskog veća Užica zadužena za zaštitu životne sredine.

U saradnji sa ministarstvom ekologije, i Kraljevo će građanima ove godine ponuditi četiri miliona dinara za deo troškova kupovine kotlova na gas i pelet. Zdravijem vazduhu će, nadaju se, doprineti i gasifikacija prigradskih naselja, a konkurs Minstarstva energetike vide i kao šansu da Kraljevčani poprave energetsku efikasnost svojih domova i, između ostalog, lakše se odluče za grejanje na gas.

"Sad je naravno najveći problem i finansijske mogućnosti građana, da se ne lažemo. To je nešto što je ograničavajući faktor. A ovim konkursom koji je u toku će građani moći da dobiju sredstva i za to", kaže Zorica Sretenović, energetski menadžer Grada Kraljeva.

Za 54 miliona dinara, koliko je u prvom krugu opredelilo Ministarstvo rudarstva i energetike, lokalne samouprave će se međusobno boriti.

Mogu najviše da dobiju 10 miliona, a koliko dobiju, toliko će morati i sami da dodaju. U Opštini Vladičin Han kažu – interesovanja građana ne manjka.

"Trudićemo se da sva ona fizička i pravna lica koja budu želela da dobiju podršku u sferi ulaganja u objekte koji bi bili energetski efikasni, mi ćemo sa lokala pokušati sve to da i ispratimo", naveo je predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Kako je najavljeno, u prvom pozivu građani će morati da obezbede polovinu sredstava za investiciju, a do kraja godine očekuje se model po kome će i za svoj deo moći i da dobiju kredit.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар