Do 2060. centralna Srbija i Vojvodina imeće pet miliona stanovnika

Demograf Instituta društvenih nauka Goran Penev ocenio je da je u demografskoj budućnosti Srbije teško očekivati pozitivne promene i da će u centralnoj Srbiji i Vojvodini prema procenama do 2060. živeti oko pet miliona stanovnika.

Penev je za agenciju Beta ocenio da će centralna Srbija i Vojvodina 2060. imati dva miliona stanovnika manje nego danas, jer je niska stopa rađanja posledica loše ekonomske situacije u zemlji.

„Država može promeniti demografsku budućnost Srba tako što će stvoriti povoljne uslove za život omladine, a da bi se stvorili povoljni uslovi za rađanje neophodno je smanjenje stope nezaposlenost mladih“, kazao je Penev.

Kako je ocenio, Srbiji je neophodna „dugoročna, ozbiljna“ populaciona politika i poboljšanje ekonomske situacije.

Prema njegovim rečima, većini zaposlenih žena u reproduktivnom periodu teško je da rađaju decu zbog straha da će izgubiti posao po povratku sa porodiljskog.

„Neće ona dobiti otkaz kad se vrati sa porodiljskog, jer to nije u skladu sa zakonom, nego joj poslodavac neće produžiti ugovor“, naveo je Penev.

On je dodao da je stanovništvo Srbije „staro“ i da je to posledica dugogodišnjeg smanjenja broja rođenih.

„Za poboljšanje demografske budućnosti neophodno je da se u porodicama u Srbiji rađa troje ili četvoro dece. Dok se početkom ’50.tih godina 20. veka u Srbiji rađalo oko 160.000 dece, danas se godišnje rodi manje od 65.000“, rekao je Penev.

On je dodao da je žena u Srbiji sredinom prošlog veka rađala više od troje dece.

(Novi magazin)

Napišite komentar