Đurić: Vučić održao lekciju iz borbe za ravnopravnost država

Marko Đurić se obratio novinarima nakon panela na temu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana" koji je održan u okviru Minhenske bezbednosne konferencije i bio zatvoren za javnost.

Sastanku su prisustvovali i kosovski premijer Aljbin Kurti, predsednik Hašim Tači, kao i albanski premijer Edi Rama.

"I oni političari iz Prištine koji su na bezobrazan način pokušali da vređaju našu zemlju da o njoj govore kao okupatoru i kao nekome ko porobljava i proteruje dobili su od Aleksandra Vučića ‘diplomatičan’, ali jasan odgovor kojim je zatvorio usta onima koji su mislili da na taj način sa Srbijom razgovaraju", istakao je Đurić.

Dodao da je taj sastanak jedan od 16 sastanaka koje je naša delegacija imala u toku današnjeg dana, kao i da su razgovori sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem bili izuzetno značajni za našu zemlju, i zbog najave dolaska predsednika Si Ðinpinga u Srbiju ove godine.

"Dakle, ovi razgovori između Beograda i Prištine u tom kontekstu bili su jedna mala, ali veoma važna crtica i želim našem narodu na KiM da kažem da je danas veoma značajan dan zbog toga što smo uspeli da napravimo pismo o namerama koje će železnički i drumski saobraćaj između nas i naše južne pokrajine učiniti efikasnijim i jačim", ocenio je Đurić.

Odgovor Obradoviću i Đuriću

Prema njegovim rečima, Boško Obradović i Zoran Živković "opet nisu razumeli ni najelementarnije stvari".

„Srbiji u interesu da izgradi puteve i železnice i da bude avionski povezana sa svojom južnom pokrajinom i narodom koji živi na toj teritoriji, dodao je Đurić.

Đurić je tako odgovorio lideru pokreta Dveri Bošku Obradoviću i predsedniku Nove Stranke Zoranu Živkoviću na njihove tvrdnje da je potpisivanjem sporazuma o železničkom i vazdušnom saobraćaju Beograda i Prištine priznato nezavisno Kosovo.

"Naravno da nismo razgovarali o statusu. Milion puta je rečeno da nećemo razgovarati o statusu dok takse ne budu povučene, ali naravno da razgovaramo u formatu koji nam odgovara o stvarima koje nam odgovaraju", rekao je Đurić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike