Đurić na obeležavanju misije Halijard u Severnoj Karolini

Marko Đurić prisustvovao je, na poziv Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija, obeležavanju misije "Halijard" u Severnoj Karolini, saopštila je ambasada Srbije u Vašingtonu.

Obrativši se u svojstvu počasnog gosta, Đurić se osvrnuo se na period uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD pre više od 140 godina ističući istorijsko savezništvo naša dva naroda u oba svetska rata.

Govoreći o posebnoj ulozi srpske vojske i srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, ukazao na to da su vrednosti i slobodarski principi za koje su se naši preci tada borili rame uz rame sa američkim saveznicima isti oni koji i danas vezuju oružane snage naših dveju zemalja, za šta je najsvetliji primer saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Đurić je podsetio da je pre dve godine, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, u Pranjanima sagrađen i svečano otvoren Memorijalni kompleks posvećen misiji "Halijard", kao i da je obeležavanje godišnjice ove vojne operacije prošle godine uvršćeno u državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije.

"Ponosan sam na to što naši narodi, naše institucije i naše vlade odaju počast hrabrim ljudima koji to zaslužuju, i nastavljaju da pričaju priče koje zaslužuju da budu ispričane", dodao je Đurić.

U razgovoru Đurića s rukovodstvom muzeja dogovoreno je da od sledeće godine izložba posvećena operaciji "Halijard" bude, kako je saopšteno, deo stalne postavke Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija u Fejetvilu, koji se nalazi kod najveće američke vojne baze Fort Liberti.

Na manifestaciji govorili su predsednik Fondacije misije Halijard Džon Kapelo, istoričar specijalnih operacija združenih snaga Bob Sil, kao i major Stiven Smit, potomak jednog od američkih pilota spašenih tokom ove vojne akcije.

Operacija "Vazdušni most", u američkim vojnim krugovima poznata i pod nazivom "Operacija Halijard", najveća je akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Na teritoriji Srbije sprovedena je u periodu od maja 1944. do februara 1945. godine od strane pripadnika vazduhoplovnih snaga SAD, Jugoslovenske vojske u otadžbini i meštana sela Pranjani. Smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija u istoriji ratova, izvedenih iza neprijateljskih linija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike