Đurić: Akt nasilnog brisanja istorije

Marko Đurić je naveo da je tvrđava Novo Brdo jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

"Svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji", ukazao je Đurić.

Podseća da je Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi. U tom vremenu, dodaje, Kosovo i Metohija je pod upravom srpskih monarha i vlastele bilo mesto dodira kultura i civilizacija.

"Oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih i kulturno najnaprednijih oblasti Evrope", istakao je Đurić u saopštenju.

Dodaje da je isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu čin grubog istorijskog revizionizma, ali i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora.

"Novo Brdo nikada neće biti ‘kosovarski’ istorijski spomenik, i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?", upitao je Đurić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar