Đukić Dejanović: U Srbiji svakog dana 107 stanovnika manje

Slavica Đukić Dejanović je navela da je predloženi Zakon prošao pet javnih rasprava, a to što je bilo različitih mišljenja i polemika, kako kaže, moglo je samo da doprinese kvalitetu zakonskog akta.

"Bilo je mogućnosti da civilni sektor i akademska zajednica javno učestvuju u debatama uz mogućnost i pisanih sugestija. Sve je to uzeto u obzir i tekst će biti u parlamentu već tokom letnjih meseci, a na jesen u proceduri", rekla je Đukić Dejanović na tribini "Nestaje li Srbija – Populaciona i demografska politika". 

Govoreći o merama nove Strategije za podsticaj rađanja, koja se primenjuje od 1. jula ove godine, Đukić Dejanović je najavila da će sledeće sedmice biti dodeljeni ugovori o dodeli bespovratnih namenskih sredstava u iznosu od 500 miliona dinara gradonačelnicima i predsednicima opština iz 61 lokalne samouprave u Srbiji.

Kako je rekla, ta sredstva opštine i gradovi moraće da troše isključivo u skladu sa projektima sa kojima su konkurisali.

"Novac će se trošiti u skladu sa prioritetima, bilo da je reči o podršci startapovima i mladim parovima koji počinju da rade ili za obnovu i izgradnju vrtća. Subotica je, recimo, tražila novac za obnovu kuhinje za predškolske ustanove koja je napravljena pre 30 godina kada je, kako su naveli, spremali 450 obroka dnevno, a danas čak 12.000 za teritoriju cele opštine", rekla je ministarka i dodala da će taj grad dobiti 30 miliona dinara. 

Đukić Dejanović je naglasila da je nova Strategija podsticanja rađanja obogaćena novim segmentima kao što su pitanja migracija i starenjem i brigom o starima.

Prema njenim rečima, u cilju podsticanja rađanja i popravljanja demografske slike potrebno raditi na stimulativnim merama koje se odnose na ekonomsko snižavanje cene roditeljstva, usklađivanje rada i roditeljstva, edukaciju o reproduktivnom zdravlju…

Ministarka je napomenula da je u Srbiji svakog dana 107 stanovnika manje, kao i da nas je u prošloj godini bilo skoro 40.000 manje nego 2016. godine. 

"Kad tome pridodamo podatak da godišnje 16.000 mladih ode iz Srbije i da u proseku imaju 29 godina, kao i da je svaka peta osoba visokoobrazovana, ostajemo ne samo bez radnog i fertilnog, već i intelektualnog potencijala, to jeste naš veliki problem i ne može nam biti lakše što taj problem imaju i visokorazvijene zemlje", istakla je Đukić Dejanović.

Na tribini "Nestaje li Srbija – Populaciona i demografska politika", koju je organizovao nedeljnik Vreme, učestvovale su i izvršna direktorka Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije Dragana Stojanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović i član Upravnog odbora udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike