Đukanović za RTS: Očekuje se jači pritisak na Beograd

Dragan Đukanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da postoji izvesna opasnost da Ramuš Haradinaj nakon odlaska u Hag dodatno ojača kao politička figura.

Očekuje da se izbori na Kosovu i Metohiji održe u septembru.

Ne očekuje ukidanje taksi do formiranja nove vlade.

"Ukoliko na bilo koji način  ili Pokret Samoopredeljenje ili politička partija Alijansa za budućnost Kosova  sadašnjeg premijera Haradinaja budu u vlasti, mislim da je nearalno očekivati da će doći ili do ukidanja ili suzbijanja taksi", objašnjava Đukanović.

Komentarišući jučerašnje hapšenje na KiM navodi da će se očigledno takve aktivnosti nastaviti.

"Očigledno je da će se neka vrsta tih aktivnosti dešavati u narednom periodu. Očigledno postoje izvesne liste koje nisu dostupne javnosti i da sa vremena na vreme se dešavaju i hapšenja nastavljaju", objašnjava Đukanović.

 Očekuje snažnije pritiske i na Beograd i na Prištinu.

"Ukoliko dođe do potpune deblokada dijaloga Beograda i Prištine na neki način će uslediti pritisak na obe strane. U oovom trenutku pritisak je usmeren na Prištinu da povuče ili suspenziuje takse", objašnjava Đukanović.

Ocenjuje da je najvažnije da se podrži nastavak dijaloga.

"Treba stvoriti uslove da se nastavi dijalog i onda u konkretnom dijalogu koji će najverovatnije uslediti negde početkom sledeće godine doći do rešenja", navodi Đukanović.

Smatra da će izborna predsednička kampanja u SAD u nekoj meri uticati na dijalog.

"Vašington očekuje  da dobije značajniju, transparetniju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine. Zvanično su rekli da je strateški interes SAD uspešno okončanje dijaloga Beograda i Prištine", zaključio je Đukanović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike