Đukanović sa Milanovićem u Zagrebu: Poslata poruka Beogradu

Zoran Milanović je na zajedničkoj konferenciji za meidje, govoreći o Đukanoviću, rekao da njegov crnogorski kolega "nije oldtajmer", te da je u punom pogonu, a da će o svemu sud dati narod u Crnoj Gori.

Predsednik Hrvatske rekao je da je poziv predsedniku Crne Gore usledio "nakon onih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana".  

Na pitanje novinara da li je današnjim susretom poslata poruka Beogradu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Milanović je odgovorio da svakako jeste.

"Razlog mog poziva je moja želja da dam podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, mada ti odnosi nijesu bili bez određenih upitnika. Većinu toga smo razjasnili", rekao je Milanović.

Podsetio je i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU.

"Uz pomoć hrvatske vlade otvorila je zadnje poglavlje i pitanje je što sad? Čekati one koji su tek započeli, a tu mislim na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su zaslužile da davno počnu pregovore", kazao je Milanović.

Naveo je da ima sumnju u stvarne ciljeve politike Beograda kada je članstvo u EU u pitanju.

Đukanović: Sazreva svest da nam treba nova vlada 

Đukanović je na pres konferenciji rekao da je dobro da su ljudi shvatili da svaka promena koja se desi nije promena na bolje.

Ne žali, kako je rekao, za ovih godinu dana od promene vlasti do koje je u nekom trenutku moralo doći.

"Mislim da je ključno važno da u Crnoj Gori sazrijeva svijest o potrebi da imamo Vladu koja će štiti interese Crne Gore. U ovom trenutku mi to nemamo, Cetinje je to pokazalo", naveo je Đukanović.

Govoreći o kanonski nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Đukanović je rekao da je u pitanju proces koji traži vreme i koji mora biti pažljivo vođen.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o povlačenju sa političke scene, predsednik je rekao da se do sada tri puta povlačio iz politike.

Crnogorski predsednik je rekao da je Milanovića upoznao sa društveno-političkim dešavanjima u Crnoj Gori koja, smatra, proživljava specifično i neobično iskustvo nakon promene vlasti na izborima 30. avgusta.

"Danas se opet Zapadnom Balkanu plasira iluzuja da je vrijeme za prekompoziciju Zapadnog Balkana, da je vrijeme za recept po kom bi to područje živjelo mimo svijeta", rekao je Đukanović, navodeći da su fokusirani na evropskoj perspektivi Crne Gore.

Istakao je da Crna Gora Hrvatsku doživljava kao "dobrog susjeda, prijatelja i partnera u NATO-u".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар