Đukanović posle predaje kandidature: Cilj mi je da pobedim u prvom krugu izbora

Đukanović je, nakon predaje predsedničke kandidatire, kazao da u izbornu trku izlazi da bi pobedio.

"Moj je cilj da pobedim u prvom krugu, a neću izgubiti entuzijazam ako dođe do drugog kruga", rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

On je ocenio da je ponuda na predsedničkim izborima dobra i da će izborna trka biti zanimljiva.

"Ne bi prognozirao ko će mi biti protivkandidat u drugom krugu. Potrudiću se da pobedim u prvom krugu, ako bude drugog, uložiću sve kapacitete da pobedim", poručio je Đukanović.

On je ocenio da je njegova kandidatura izraz odgovornosti prema Crnoj Gori.

"U kraće od tri godine, Crna Gora je prošla put od zemlje koja je bila najdinamičnija investiciona destinacija u Evropi, lider u evropskim integracijama, a danas se opisuje kao rak rana Balkana", rekao je Đukanović.

On je naveo da nije neophodno da im drugi otvaraju oči, da je Crna Gora danas zemlja razorene funkcionalnosti.

Prema Đukanovićevim riječima, Crna Gora je danas država koju investitoru napuštaju, država uplašenih biznisa i zanemarene vladavine prava.

"Tu se vidi da aktuelna vlast ne mari za stavove Evropske komisije ni Venecijanske komisije. Zbog svega toga Crna Gora je potpuno paralisana na evropskom putu", ocijenio je Đukanović.

On smatra da su izbori prilika da Crna Gora, mudrim izborom građana vrati stabilnost politike, konkurentnost biznis ambijenta, posvećenost reformama.

Upitan da li je njegova kandidatura dokaz da u DPS-u nema niko drugi da se kandiduje, Đukanović je kazao da se ne šalje takva poruka.

"Šaljemo poruku o bogatstvu kadrovskog potencijala DPS-a. Pogledajte kako dana izgleda Predsedništvo, poslanički klub DPS-a. Koje novine imamo, a uporedite sa novinama na ostatku političke scene", rekao je Đukanpvić.

On je istakao da su analize DPS-a pokazale da je ovo presudni trenutak u kome će se odlučiti da li će Crna Gora nastaviti putem izgradnje sebe ili će se nastaviti balkanskom kolotečinom.

"Ako je analiza tačna, nemamo pravo na kalkulaciju u izbornim procesima. Moramo izaći sa najjačom ponudom. Imamo kandidata koji bi bili dostojni reprezenti naše politike, ali naša analiza je pokazala da moramo izaći sa svojim najjačim adutom", naveo je Đukanović.

Govoreći o tome zašto je DPS-a predao kandidaturu dan pred istek roka, Đukanović je kazao da u toj stranci nijesu kalkulisali, dodajući da nije pobegao do sada ni iz težih duela koji su ga čekali.

"Nije reč o kalkulisanju nego o odgovornosti", poručio je Đukanović.

Upitan da li će raspustiti Skupštinu Đukanović je odgovorio da sebi ostavlja da pogleda kompatibilnost ustavnih rešenja i kakve su mogućnosti za povlačenje poteza koje bi vodile ka deblokadi.

"Neuobičajeno je, kada imate vladu kojoj duže traje tehnički nego politički mandat. Zato je u interesu države da što prije dođe do izbora", smatra Đukanović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike