Đorđu Nešiću dodeljena ovogodišnja Disova nagrada

Žiri za dodelu Disove nagrade – prof. dr Radivoje Mikić (predsednik žirija), Nikola Vujčić i dr Jana Aleksić odlučio je da se ovogodišnje priznanje dodeli pesniku Đorđu Nešiću.

Prva knjiga Đorđa Nešića „Crv sumnje u jabuci razdora" objavljena je 1985. godine. Do danas je objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika. 

Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu apartnu i egzistencijalnu i kolektivnu poziciju, navodi se u saopštenju žirija.

Živeći u specifičnim okolnostima i oslanjajući se na srpsku književnost od baroka do danas, Đorđe Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine.

Njegovo mesto u savremenoj srpskoj književnosti je, po mišljenju žirija Disove nagrade, utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.

Đorđe Nešić (Bijelo Brdo, 1957) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića. Živi u Bijelom Brdu i Somboru. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike