Đorđević: Uvođenje socijalne karte smanjiće siromaštvo u Srbiji

Ministar Zoran Đorđević rekao je da je uvođenje socijalne karte jedan od načina na koji će se najbolje omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

"Uvođenjem sistema socijalne karte svi podaci građana biće na jednom mestu. Obezbediće se pravičnija raspodela pomoći kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja građanima zakonski pripadaju", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije jeste da se iskoreni zloupotreba pomoći i da se građanima obezbede osnovni uslovi za jedan dostojanstven život.

Đorđević je naglasio da Vlada Srbije, svojim aktivnostima, vrednim radom i zalaganjem, omogućavanjem jednakih prava za sve, pružanjem pomoći onima kojima je potrebna, građanima ove zemlje obezbeđuje kvalitetnije uslove života, jer niko ne treba i ne zaslužuje da živi na rubu egzistencije.

Dva segmenta implementacije socijalnih karata 

Implementacija sistema socijalnih karata se sastoji iz dva segmenta, izrade pravne regulative (Zakon o socijalnoj karti i podzakonski propisi) i izrade informacionog sistema, odnosno registra socijalna karta.

Do sada je realizovana prva faza uspostavljanja registra socijalna karta kojom je izvršena nabavka softversko-hardverske infrastrukture potrebne za njegov rad, izrađeno je softversko rešenje (aplikacija) i izvršeno je objedinjavanje podataka iz internih podsistema ministarstva, tako da je sistem postao funkcionalan u jednom delu od sredine 2019. godine.

Za realizaciju druge faze izrade registra socijalna karta, odnosno za punu primenu sistema, uslov je da se izvrši povezivanje softverskog rešenja sa više eksternih registara u Srbiji radi upotpunjavanja i ažuriranja objedinjenih podataka iz prve faze, za šta je potreban zakonski osnov, odnosno Zakon o socijalnoj karti.

Ministarstvo je izradilo Nacrt zakona o socijalnoj karti, a prethodno je sprovelo zakonom predviđenu proceduru i propis je doveden u nivo spremnosti za usvajanje.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva.

Cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar