Đilas uputio pismo Manfredu Veberu

Dragan Đilas je u pismu ukazao da je veliki deo građana Srbije sa "ogromnom nevericom" slušao Veberove izjave kako deli vrednosti i ideje borbe za nezavisne institucije, vladavinu prava i slobodne medije sa Aleksandrom Vučićem, posebno zato što je jedan od uglednih lidera EPP koji je iz principijelnih i vrednosnih razloga glasao za suspenziju Fidesa Viktora Orbana iz EPP-a.

"Zato je za mnoge bila šokantna vaša izjava, data samo tri dana pošto je Aleksandar Vučić rekao da jedini nezavisni dnevni list i jedan od tri slobodna nedeljnika spremaju njegovo ubistvo. Spremaju ubistvo zbog jedne fotografije i jedne karikature koje su objavili", naveo je Đilas u pismu, koje je prenela SSP.

Upitao je Vebera da li zaista deli vrednosti kao što je borba za slobodu medija sa čovekom "koji je izgovorio tako nešto, koji je organizovao najstrašniju moguću kampanju protiv novinara i karikaturista, protiv opozicije".

Đilas je dodao da je Veber govorio o vrednostima kao što su ljudska prava, nezavisne institucije i vladavina prava, dok čovek koji je obavestio javnost o neverovatnoj krađi u fabrici "Krušik" u koju je umešan vrh SNS-a, dva meseca sedi u zatvoru i kućnom pritvoru.

"Da li zaista delite vrednosti sa čovekom koji je napravio državu u kojoj se ubijaju i prebijaju politički protivnici, studenti, u kojoj se deca izbacuju iz obdaništa zbog političke pripadnosti roditelja, profesorke ostaju bez posla u školama jer neće da uđu u SNS, gde se ugovori o radu ne produžavaju ako ne donesete još pet glasova za SNS", upitao je Đilas Vebera.

Prema Đilasu, izjave o ekonomskom napretku i dobrom programu koji će sprečiti egzodus ljudi predstavljaju ruganje svakome ko je morao da ode i njihovim porodicama koje su ostale.

"Ako vi tvrdite da su evropske vrednosti ovo što Aleksandar Vučić radi, onda sam ja, boreći se za Srbiju u Evropskoj uniji, već 30 godina u ozbiljnoj zabludi", naveo je Đilas.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike