Đilas premijerki: Dobro što se Srbija priključuje programu za vakcine, nadam se da je istina

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP), Dragan Đilas, poručio je danas premijerki Srbije, Ani Brnabić, da je informacija koju je objavila, po kojoj se i Srbija priključuje svetskom programu pristupanja vakcini protiv koronavirusa, „izuzetno dobra vest“ i da se „nada da je istinita“, kazao je Đilas.

Brnabić je danas, ocenom na „Tviteru“ da je opozicija u Srbiji „nekompetentna i neinformisana“, reagovala na tvrdnju Udružene opozicije Srbije (UOPS) da Srbija nije deo programa „COVAX Facility“.

Pošto je Brnabić za 18. septembar najavila dogovor o tome s COVAX-om, Đilas je objasnio da je od Evropske komisije 15. septembra stigao zvaničan dopis da Srbija nije deo programa „COVAX Facility“ (globalni pristup Kovid-19 vakcini), kojom upravlja „Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju“ u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

SSP je saopštila da je Đilas u odgovoru premijerki naveo da je Evropska unija „izdvojila više milijardi evra“ za finansiranje programa koji pristup vakcini treba da omogući zemljama s malim i srednjim prihodima.

„U istom dopisu EU nas ohrabruje da uzmemo učešće u (tom) programu koji treba da obezbedi građanima Srbije bezbednu vakcinu i u kojem su 44 zemlje sveta, uključujući Severnu Makedoniju i Crnu Goru“, napisao je on.

(Novi magazin)

Napišite komentar