Đerlek: Skraćenje lista čekanja prioritet Ministarsva zdravlja

U prethodnom periodu, epidemija je odložila mnoge preglede i operacije, jer je više zdravstvenih ustanova bilo u kovid režimu. Sada, kada su tek pojedine ostale u crvenoj zoni, sve to treba da se nadoknadi i nastavi. 

Državni sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da je koronavirus stvorio dosta problema i indirektno tako što je pravio probleme u funkcionisanju non kovid sistema što se odrazilo na liste čekanja.

"Skraćenje liste čekanja će biti glavni prioritet Ministarstva zdravlja jer želimo da ubrzamo dijagnostiku. Na taj način ćemo kvalitetnije lečiti naše pacijente. Najduže se čeka proteza kolena, endoproteza kuka, magnetne rezonance u zavisnosti od dela tela, koronarografije, skeneri, katarakte", kaže Đerlek.

Prema njegovim rečima, napravljen je plan kako da se smanje liste čekanja, a jedan od državnih sekretara striktno će se baviti tom problematikom.

"Izgradnjom kliničkih centara i obnovom bolnica stvoreno je dosta mesta za opremu, mnogo je više operacionih sala, zapošljavanjem mladih ima više kadrova", napomenuo je.

Govoreći o vantelesnoj oplodnji, rekao je da je ovo motivaciona godina kada je reč o vantelesnoj oplodnji i da od 10. decembra počinje i korišćenje doniranih reproduktivnih ćelija.

Napomenuo je da je plan da do Nove godine 150 žena ostvari tu povoljnost, 7.000 evra je dosta novca koje su žene morale da izdvajaju da idu u inostranstvo.

"Nadamo se da ćemo na taj način poboljšati natalitet. Podaci pokazuju da se poslednjih godina natalitet ipak povećava, nije to velika cifra, ali je bitno da svake godine imamo sve više dece", istakao je Đerlek.

Kada je reč o novim infrastrukturnim objektima, kaže da je u Kliničkom centru prva faza završena, u toku je druga faza koja podrazumeva završetak Klinike za transplataciju, deo gde će biti smeštena nuklearna medicina i rekonstrukcija kotlarnice.

"Tiršova 2 će biti jedan novi klinički centar za decu, imaće 60.000 kvadratnih metara. Nadam se da ćemo naći novca kao država da se uradi i onkologija", rekao je državni sekretar.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike