Đedović: Neophodna pravedna tranzicija ka čistijim izvorima energije

Irena Đedović je navela da se Srbija dominantno oslanja na ugalj u proizvodnji električne energije.

"Neophodno je da sprovedemo pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije, koja će zaštititi sve zaposlene i lokalne zajednice koji su zavisne od ove industrije danas. Srbija se obavezuje na slične ciljeve u sprovođenju zelene tranzicije kao i EU, ali, nažalost, nemamo jednak pristup finansijskim instrumentima kao države članice. U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od pet milijardi evra – pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više OIE na mreži", rekla je Đedovićeva.

Skupština IRENA okupila je šefove vlada i država, ministre i donosioce odluka iz celog sveta, kao i multilateralne organizacije i predstavnike privatnog sektora koji će razgovarati o planovima i aktivnostima koji se preduzimaju na sprovođenju energetske tranzicije globalno.

Na konferenciji, koja se održava danas i sutra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, predstavnici zemalja učesnica, među kojima je i Srbija, razmatraju, između ostalog, kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma i njegove dugoročne ciljeve, perspektive energetske tranzicije u svetu, kao i ključne prioritete u različitim geografskim okruženjima i sektorima u okviru priprema za COP28.

U nastavku posete Abu Dabiju, Đedovićeva će imati i bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom, takođe, prisustvovaće ministarskom panelu "Kretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije", koji se održava u okviru "Abu Dabi nedelje održivosti".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike