Đala – selo koje odumire

Ne tako davno Đala je imala 3.500 hiljade stanovnika, a prema poslednjem popisu svega 730. Po rečima Zorana Stojičića, radnika mesne zajednice, većina mladih je napustila selo.

"Neki su zbog posla otišli u veće gradoveotišli ili u susednu Mađarsku, zato što im je tu dosta blizu. Uglavnom su ostala staračka domaćinstva  – 70 posto", kaže Stojičić.

Đala ima obdanište sa 11 upisane dece, dok je u osnovnoj školi 16 učenika do četvrtog razreda. Pamti se kad su i po tri autobusa svakodnevno prevozila radnike na posao u Novi Kneževac. Toga više nema. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom. Od 2.500 hiljade hektara, kojima selo raspolaže, pod zalivnim sistemom je oko 280 hektara.

Poljoprivrednik Jožef Šajko kaže da danas nije pohvalno živeti na selu, ali "gura se".

"Preživljavamo. Jedino će nas ove godine suša malo unazaditi.  Biće malo problem s hranom", nastavlja Šajko.

Interesantno je da u selu nema nijednog ugostiteljskog objekta, a ni zabavni život mladih nije na poželjnom nivou. Jedino osveženje su julske manifestacije Đalinske muziče svečanosti i tradicionalna likovna kolonija.

Milica Stankov podseća da u Đali ima mladih, ali nemaju gde da se druže i izlaze.

Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, naglašava da će država i u narednom periodu maksimalno podržavati  kako lokalne samouprave tako i mala mesta i da će naći neki model da se održi život u njima.

U poslednje vreme u Đali je nešto više urađeno na polju infrastrukture. U potpunosti je rekonstruisan vodovod i uređen je centar sela. Ipak, najviše se očekuje od međunarodnog graničnog prelaza sa Mađarskom. Radi se na tome da bude otvoren puna 24 sata, čime bi Đala ostvarila sve one benefite koje donose prelazi sa Evropskom unijom.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike