Direktor IAEA predlaže da vodi tim u nuklearki; Kijev planira evakuaciju delova Donjecka

Gradonačelnik Harkova tvrdi da su ruske grante padale po stambenim zgradama. Prema navodima načelnika Dnjepropetrovske oblasti Valentina Rezničenka, u granatiranju su poginule tri osobe, dok je devetoro povređeno.

Ruska i ukrajinska strane razmenile su optužbe za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje. Lokalna vojna administracija pod kontrolom Moskve saopštila je da je ukrajinska vojska dva puta granatirala nuklearku.

Sa druge strane, ukrajinska državna kompanija "Energoatom" tvrdi da su atomski kompleks u Zaporožju napale ruske snage.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je sednici Saveta bezbednosti UN-a da "zločinačke akcije Kijeva u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe".

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres je pozvao na povlačenje vojnog osoblja i opreme iz atomske centrale. Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da više ne granatiraju osoblje ili okolinu postrojenja. 

Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) predložio je da lično predvodi tim stručnjaka u toj atomskoj centrali.

"Ukrajina ima za cilj da pre zime evakuiše dve trećine stanovnika iz delova Doljecke oblasti koje kontroliše, između ostalog i iz zabrinutosti da ljudi neće moći da obezbede grejanje usred ratom oštećene infrastrukture", rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.  

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede tehnološki embargo Moskvi u vidu potpunog obustavljanja isporu rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.

Zemlje Zapada obećale su da će izdvojiti više od 1,5 milijarde evra kako bi pojačale vojne kapacitete Ukrajine u ratu protiv Rusije, rekao danski ministar odbrane Morten Bodskov. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike