Direktan let Beograd-Ankara od decembra

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić na sastanku je izjavio da "turizam kao najpogođenija privredna grada tokom pandemije kovid 19, počinje polako da se oporavlja".

"Podaci govore da su se turisti uglavnom kretali po zemljama u regionu i na destinacije sa kraćim direktnim letovima", rekao je Miletić.

Koliko je turista bilo u Srbiji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za devet meseci 2021. godine u Srbiji je boravilo skoro dva miliona turista, što je za 35 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine, a po broju noćenja, Beograd beleži porast od 98 odsto, saopštila je Privredna komora Srbije.

"Za devet meseci 2021. turisti iz BiH ostvarili su najveći broj noćenja 68 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine, a slede ih turisti iz Turske sa 148.448 noćenja i rastom od 98 odsto u odnosu na 2020. godinu", objasnio je Miletić.

"Srbija zauzima peto mesto u Turskoj po broju posetilaca"

Ambasador Turske u Beogradu, Hami Kasoj, podravio je otvaranje avio-linije i ukazao na značaj pokretanja novog direktnog leta za razvoj turizma dve zemlje.

Ukazao je da Srbija zauzima peto mesto u Turskoj po broju posetilaca, što je veliki potencijal za dalji razvoj saradnje u turističkom sektoru, te da su to su prepoznale i vlade dve zemlje koje će oformiti posebnu radnu grupu za razvoj saradnje u sektoru turizma.

"Uvođenje avio-linije je kruna napora"

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović rekla je da Turska jedna od glavnih destinacija za putovanja srpskih turista, ali i da turski posetioci zauzimaju drugo mesto po broju noćenja u Srbiji.

"Uvođenjem avionske linije ‘Anadoludžeta’ između Beograda i Ankare, više od 10 miliona novih posetilaca moći će da vide lepote Srbije", rekla je Labović.

Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograd rekao je da je "uvođenje avio-linije kruna napora uloženih u poslednje četiri godine kako bi se otvorile dodatne mogućnosti za razvoj turizma".

Turska je značajni spoljno-trgovinskog partnera Srbije sa kojim je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, zaključuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар