Digitalizacija parlamenata za veću efikasnost

Niški parlament srema se za svečanu sednicu kada će pokrenuti novi softver za prenos sednica na sajtu.

"E-parlament softver će nam omogućiti transparentniji rad, audio i video-zapis, koji će preko portala grada Niša moći da prate svi građani", kaže Ružica Đorđević, generalna sekretarka Skupštine Grada Niša.

Sednice parlamenta van sedišta u 27 gradova – donatorima su jedan od najvažnijih rezultata. Kad su u Kruševcu i Bajinoj Bašti održane sednice odbora za poljoprivredu, resorno ministarstvo se obavezalo da će privrednicima isplatiti zaostale nadoknade.

"Globalno dobro je odjeknulo i uvođenje portala za kontrolu javnih finansija na nacionalnom nivou". kaže Anas Karman iz Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj.

"Svi građani mogu da pristupe tom portalu i vide kako se troše pare građana Srbije", ističe Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za finansije Skupštine Srbije.

"Zahvaljujući ovim projektima mi ne samo da imamo prihvatanje inicijativa, već imamo i merenje efekata izvršenih revizija", dodaje Duško Pejović, državni revizor.

Primećujemo napredak, ali i svaki korak unazad, poručuju donatori.

"Evropska unija deli taj stav u poslednjem izveštaju o napretku gde se kao problem podvukao nedostatak debate u parlamentu, prečesto korišćenje vanrednih postupaka, ometanje rada parlamenta. Ohrabruje što je najavljeno nekoliko mera koje treba da reše te probleme", kaže Saša Miler iz kancelarije Vlade Švajcarske za saradnju.

"Mi se svi trudimo da instucije koje kontrolišu jedni druge, koje kontrolišu novac, donose odluke koje menjaju živote drugih ljudi da to sve rade tako da je svima obično, za sada je to kod nas još uvek neobično", navodi Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine. 

U jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenata u poslednje četiri godine uloženo je četiri miliona dolara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike