Devići dobijaju asfalt posle tri decenije, osam kilometara život znači

Dok putari koriste da pre snega što više završe posao na rekonstrukciji puta prema Devićima u osnovnoj školi "Prof. dr Milanko Košanin" održava se nastava. Ta škola po broju učenika je jedina na Goliji.

"Obuhvata i najveće područje, pet mesnih zajednica. Trenutno imamo 93 učenika, sa decom u pripremnom programu i nadamo se da će izgradnja ovog puta doprineti da jedan određeni broj učenika ostane na ovom području ovde da živi i da budu neki zadnji odbrambeni mehanizam odseljavanja stanovništva sa ovog područja", kaže Radojica Ćirović, direktor osnovne škole "Prof. dr Milanko Košanin".

Nakon tri decenije novi asfalt stići će do Devića. Tih samo osam kilometara za žitelje ovih krajeva ima mnogo veći značaj.

"Mogu da vam kažem da to život znači za građane koji žive na ovim podgolijskim prostorima i da će to ubuduće, završetkom tog puta, mnogo promeniti način življenja i kvalitet života ljudi koji žive na ovim prostorima", kaže Radojica Stojković, predsednik MZ Devići.

Budućnost i opstanak i drugih sela zavisi od infrastrukture, kaže čelnik opštine Ivanjica i na tome se radi zajedno za žiteljima.

"Našim odlukama jedan na prema dva, jedan na prema tri ulaganjima, odnosno na dinar koji skupe meštani dva, odnosno tri dinara daje opština za asfaltiranje uradili smo ove godine preko deset kilometara asfalta. Tendencija je bila da se uradi više, ali usled posledica koronavirusa i pandemije, smanjenog broja radnika nismo uspeli sve poslove da dovedemo do kraja", kaže Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

Sledeće godine nadamo se da ćemo oko 15 kilometara uspeti da asfaltiramo i da trajno rešimo ljudima probleme koji žive u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Ivanjica, rekao je Mitrović.

Novi asfalt za žitelje sela jeste temelj nade budućnosti opstanka u selima gde je život posebno težak u zimskom periodu. Ali kad je put dobar kažu lakše se i sneg prebrodi.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике