Devetnaest godina od terorističkog napada na kule „bliznakinje“

Dva oteta aviona udarila su u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter za 17 minuta. Poginule su 2.753 osobe.

Posle toga, treći avion srušio se na Pentagon, glavno sedište američkog Ministarstva odrane u Vašingtonu.

Četvrta letelica je pala u ruralni deo Pensilvanije nakon što su hrabri putnici otmičarima pružili otpor.

Zbog epidemije koronavirusa, u Memorijalnom muzeju u Njujorku neće biti tradicionalne komemoracije uz čitanje imena žrtava, već će se sadržaj emitovati uživo na zvaničnom sajtu Muzeja.

Porodicama stradalih dozvoljen je pristup memorijalnom kompleksu.

Sećanje na žrtve uz dobrovoljno davanje krvi 

Američka ambasada u Srbiji obeležiće godišnjicu terorističkog napada na Njujork i Vašington akcijom dobrovoljnog davanja krvi.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri kaže za RTS da je teroristički napad na SAD bio veliki šok i da se ceo svet ujedinio da se bori protiv nove pretnje.

"To je značajan dan za sve nas. Svi se sećamo gde smo bili 11. septembra. Kao Amerikanac, vojni veteran i osoba koja je u to vreme bila van Amerike, želeo sam u tom trenutku da budem sa porodicom i prijateljima u Njujorku. Očajnički sam tražio informacije o onima koje volim", seća se Godfri.

Direktor Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović kaže da će ovo biti deseta godina zaredom kako Ambasada SAD u Beogradu obeležava sećanje na žrtve terorističkog napada.

"To je jedan vrlo simboličan čin, da se na žrtve sećamo jednim humanim činom kao što je dobrovoljno davanje krvi", ističe Radovanović.

Objašnjava da će od 10 do 16 časova u sedištu Crvenog krsta Srbije u Siminoj 19 krv davati službenici američke ambasade sa svojim porodicama i prijateljima, zaposleni u američkim kompanijama u Srbiji, članovi Crvenog krsta i građani koji dođu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar