Deveti put postavljena spomen-ploča otetim novinarima na KiM

Kao i ranijih godina, ploča je postavljena između Velike Hoče i Zočišta kod Orahovca, na mestu gde se pretpostavlja da su Đura Slavuj i Ranko Perenić nestali.

Predstavnici UNS-a neće da se pomire sa ćutanjem i nečinjenjem sistema u Prištini prema nestalim novinarima a još manje sa rušenjem obeležja koja podsećaju na njihovu nerasvetljenu sudbinu.

"Nema spomen-obeležja, niti spomenika u regionu koji je više puta rušen i obnavljan od spomenika novinarima n Kosovu i Metohiji. To spomen-obeležje Pereniću i Slavuju je spomen na strah i zločin jednog sistema koji je odlučio da čitavu jednu zajednicu, čitavu jednu profesiju stavi izvan zakona, izvan smisla i izvan života", rekao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Sa novinarima, da rasvetle sudbinu svojih kolega istrajavaju i njihove porodice.

"Hoću da se zahvalim svima što istrajavate i što pokušavamo zajedno da otkrijemo istinu. Danas sam jako tužna, razočarana i ne mogu da verujem da nekome smeta ploča koja ne remeti nikog", kaže Snežana Perenić, supruga nestalog Ranka Perenića.

Slavuj i Perenić su među 17 novinara čije se rasvetljavanje sudbine i dalje čeka.

"Mi ćemo svakako, verujem i svi vi zajedno, i Udruženje novinara Srbije nastaviti da podsećamo na ovaj datum, ali bi bilo dobro kada bismo mogli i češće da ih podsećamo da su ipak neki tamo u obavezi da istraže ove zločine i da su za to plaćeni", rekla je novinarka Jelena Petković.

Nova ploča postavljena je po deveti put u poslednjih deset godina.

Na njoj piše: Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike