„Devedesete: Rečnik migracija“ – od adrese, kofera, do tuge

Jedan od objekata u sastavu Muzeja Jugoslavije – Muzej "25. maj" sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih zdanja u Beogradu. Prva adaptacija urađena je u skladu sa originalnim projektom arhitekte Mihaila Mike Jankovića.

"Kada smo obnavljali enterijer i termotehničke instalacije ono što imamo da kažemo od novina je da sada imamo novi sistem hlađenja, hladimo se preko čilera, a ova zgrada se orginalno hladila preko vode. Imamo modernu rasvetu u izložbenim salama, savremen protivpožarni sistem. Na taj način brinemo o najvećem delu fonda koji se nalazi u zgradi Muzeja ’25. maj’", kaže Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.

Problemi stvoreni migracijama od devedesetih do danas tematska su okosnica izložbe "Devedesete: Rečnik migracija". Postavku čini 29 pojmova. Od adrese, čoveka, solidarnosti, kofera, do tuge.

"Svesni smo da je ovo prilično hrabra tema, ali Muzej Jugoslavije je uvek bio mesto susreta, uvek je bio prvi u svemu tako da se nadamo da će i ovaj put to publika sa razumevanjem prihvatiti. Ovo je mesto dijaloga, dali smo glas različitim umetnicima, različitim akterima sećanja pre svega", ističe Ana Panić, kustos izložbe.

Paralelno je izložena selekcija zakona, političkih sporazuma i odluka, nacionalnih strategija koje su određivali statuse ljudi u migraciji. Struktura postavke delimično osvetljava širi kontekst u kom su nastajali eksponati.

"Želeli smo da proizvedemo različitu mapu, odnosno vrlo raznorodnu mapu iskustava, znanja, informacija i prosto svako je pozvan da ukrsti neke od njih", dodaje Simona Ognjanović, kustos izložbe.

Potresna izložbena priča "Devedesete: Rečnik migracija" u obnovljenom enterijeru zdanja Muzeja "25. maj" do prvog marta 2020. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike