Desetine poginulih u sukobima policije i demonstranata u Kazahstanu, vojska se povuka sa trga u Almatiju

Oklopni transporteri i desetine vojnika zauzeli su jutros glavni trg u Almatiju, gde su stotine demonstranata nastavile proteste uprkos tome što vlade više nema, jer je juče podnela ostavku.

Kako navode agencije vojska se povukla sa trga u Almatiju dok ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana saopštava da su noćas demonstranti pokušali upad u zgradu policije u Almatiju i da je desetine njih, kako je navedeno, "eliminisano". 

U međuvremenu, Sekretarijat Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti primio zahtev Kazahstana za pomoć, a pres sekretar te organizacije poručuje da se ova situacija posmatra kao upad naoružanih bandi koji je pripremljen u inostranstvu.

Iz kazahstanskog ministarstva zdravlja je saopšteno da je u demonstracijama prethodnih dana povređeno najmanje hiljadu ljudi dok je 400 hospitalizovano.

Kazahstan je, kako navode iz ODKB-a, održao konsultacije sa članovima Saveta bezbednosti ODKB-a, i dogovoreno je da članice ODKB-a upute vojnu pomoć Kazahstanu. Pripadnici ruskih trupa iz te organizacije već su stigli u Kazahstan, navode agencije.

Protesti su najpre pokrenuti zbog visokih cena goriva 2. januara u oblasti Mangistau, u jugozapadnom Kazahstanu, da bi dva dana kasnije protesti zahvatili Almati, na jugoistoku zemlje, i druge gradove.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике