Deponija kod Pančevačkog mosta kao da je iz nekog (Beograd) filma

Ekipa RTS-a je ispod obilaznice na Pančevačkom putu zatekla gomilu nadgrobnih spomenika, kablove, delove poda, ali i dokumentaciju nekadašnjeg "Beograd filma".

"Sredinom maja građani sa železničke stanice Suvi Sebeš prijavili su našem udruženju svakodnevni dolazak kamiona i sipanje otpada na lokaciji ispod nadvožnaka novog dela puta od Pupina kod Pančevačkog puta. Mi smo izašli i zatekli smo preko 50 kamiona istovarenog otpada", kaže Zoran Janković iz Udruženja EKO – Pančevački rit.

Prijava je podneta Komunalnoj službi opštine Palilula, tužen je "Beograd film", ali preduzeće više ne postoji, jer je vlasnik uhapšen zbog utaje poreza.

U pisanom odgovoru Komunalna služba kaže da nisu izdati prekršajni nalog i kazna, jer inspekcija nije zatekla odgovorna lica. Kome je prosleđena prijava?

Scenarista Jovan Marković kaže da ne postoji razlog zbog kojeg bi "Beograd film" scenografiju bacio, bilo na legalno ili divlje mesto, jer nikakva filmska scenogrfija, nije imala razloga niti je mogla da se čuva u prostorijama "Beograd filma".

"Mi smo imali prilike da gledamo najlepše svetske filmove, kad zapad nije gledao istočne, kad istok nije gledao zapadne filmove. Mi smo sve gledali i mnogi ljudi su se obrazovali i informisali uz filmove i ‘Beograd film’", kaže Marković.

Scenografija se čuva u "Avala filmu" 

Do 2011. Beograd film distribuirao je filmove u 24 bioskopa u Beogradu. Sa njegovim gašenjem ugasili su se bioskopi "Voždovac", "Kozara", "Avala", "Zvezda", "Balkan"…. Na adresi "Beograd filma" Terazije 40, radi "Novi bioskop Zvezda", zahvaljujući entuzijastima koji nisu želeli da ovaj bioskop propadne.

"Mi pravno nemamo nikakvu osnovu da bilo kakvu prijavu dobijemo ili da na bilo kakvu prijavu odgovaramo, jer nemamo legalni, već smatramo da imamo legitimni odnos sa ovim prostorom", ističe glumac Novog bioskopa Zveza Vladimir Gvojić.

Sva scenografija filmova čuva se u "Avala filmu" u ogromnim studijima u kojima su pravljeni čak i gradovi.

Lokacija ispod obilaznice na Pančevačkom mostu trenutno liči na scenu iz nekog horor filma u kojem krivac nikada ne bude uhvaćen. Primijere, izvesno, neće biti. Ali posla za komunalce biće napretek.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike