Deonica Preljina–Požega jedna od najzahtevnijih na Koridoru 11

Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu "Beograd – Južni Jadran", deonice Preljina–Požega duge 30,9 kilometara auto-puta u punom profilu, potpisan je između Vlade Srbije i kineske kompanije SSSS u Pekingu, tokom Foruma "Pojas i put" u maju ove godine.

Deo auto-puta Koridora 11 Preljina–Požega jedan je od najzahtevnijih na pravcu Koridora 11 i on obuhvata obilaznicu oko Čačka i zaobilazi Ovčarsko-kablarsku klisuru. Spaja i dva bitna putna pravca – jedan prema Crnoj Gori drugi prema BiH.

"Od Požege do Kotromana, odnosno do Višegrada, predviđen je auto-put. Saobraćajni institut CIP je uradio generalni projekat a treba da se nastavi, treba da se urade idejni i glavni projekti kako bi se povezala Republika Srpska", kaže Milutin Ignjatović iz Saobraćajnog istituta CIP.

Projektanti kažu da će gradnja biti komplikovana ali da su ispunjeni svi uslovi da ova saobraćanica bude u skladu sa svim ekološkim i saobraćajnim standardima Evropske unije.

"Ovaj put ima tri tunela: Trbušani, Laz i Munjino brdo, 32 mosta, 11 nadvožnjaka, i tri petlje od čega je najvažnija čvor Prilipac koji se nalazi na samom kraju deonice odakle vode putevi ka Boljarima i Kotromanu", objašnjava projektant auto-puta Nevenka Đokić.

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova i isporuku opreme, materijala i delova sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci, u koji nije uključen period izrade i usvajanja projektne dokumentacije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike