Deonica kojom će se zaobići Sićevačka klisura

Po blatu i kiši, na visokim temperaturama u borbi sa obroncima Suve planine. Izvođači radova ovu deonicu porede sa Grdeličkom klisurom na Južnom kraku.

"Svaki početak je težak, mi smo radili Grdeličku klisuru, isto i ovde i obe deonice su bile stvarno zahtevne i teške, ali smo uspeli da savladamo situaciju", rekao je Stojko Meškov iz firme "Trejs Srbija".

Od 27 kosina, za 26 su projekti morali da se menjaju. Najteža kosina bila je iznad tunela i tu se prošle godine u proleće pojavilo klizište. Ispostavilo se da je bilo potrebno izgraditi galeriju, nalik onoj u Grdelici.

"Ovde je polugalerija, tamo je galerija, međutim, ovde se radi o nekoj specifičnosti, ovde smo imali već pripremljen deo nasipa, na koji je trebalo već nastaviti, taj nasip je držao kosinu dok mi nismo došli", naveo je Goran Videnović iz preduzeća "Integral inženjering".

Investitori dolaze tamo gde ima dobrih puteva, pa su otvaranjem Južnog i Istočnog kraka Koridora 10 stvorene mogućnosti za razvoj manje razvijenih krajeva Srbije.

"Najznačajniji je tranzit, veliki broj turista, velika dostupnost grada i naravno ono što je za privredu veoma značajno – da smanji rokove isporuke svoje robe i sireva", rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenjuje da razvoj i investicije dolaze sa novim putevima, sa novom infrastrukturom i komunikacijama.

"To je zaista nešto što su ne samo građani Niša nego i celog juga Srbije decenijama, decenijama sanjali i čekali", rekao je Bulatović.

Novom trasom Sićevačka klisura se zaobilazi, ipak put sa 13 uzanih tunela će ostati što će stvoriti mogućnost da se lepota klisure konačno doživi na pravi način.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike