Deo Južne Amerike bez struje, Argentina i Urugvaj potpuno zamračeni

Argentinski sistem interkonekcije "srušio se" u nedelju ujutru i tako prekinuo dotok električne energije u celoj zemlji, a to je pogodilo i Urugvaj, saopšteno je iz argentinskog sekretarijata za energiju.

"Uzroci nisu određeni i istraga je u toku", dodaje se u saopštenju.

Argentinska elektroenergetska kompanija "Edesur" napisala je na Tviteru da je "ogromna greška u električnom interkonekcijskom sistemu ostavila Argentinu i Urugvaj bez struje."

Portparol Edesura Alehandra Martinez izjavila je da je u Argentini potpuno zamračenje i da je ono "bez presedana".

"Ovo je prvi put da se tako nešto dogodilo u celoj zemlji", rekla je Martinezova.

Urugvajski snabdevač električnom energijom "U.T.E". saopštio je na Tviteru da je neispravnost u argentinskoj mreži u ostavila "celokupnu državnu teritoriju" bez struje.

"Ostaje nejasno šta je uzrokovalo kvar. ‘Edesur’ čeka uputstva vlasti", rekla je Martinezova.

Na društvenim mrežama kažu da se kvar proširio na Čile, Paragvaj i južni Brazil.

Vozovi podzemne železnice bili su paralizovani, izveštava argentinski sajt Infobae, ali da su letovi poletali i sletali, jer su aerodromi radili na agregatima.

"Edesur" je bio jedan od prvih koji je upozorio na razmere zamračenja. Edenor, preduzeće koje distribuira struju Buenos Airesu i njegovom predgrađu, napisao je objavu o tome sat vremena kasnije na Tviteru.

Nakon toga je Sekretarijat za energiju Argentine rekao je da je u nekim delovima zemlje započeo rad na ponovnom uključivanju struje, ali da bi obnova celog sistema "mogla potrajati nekoliko sati".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike