Demostat: Srbi danas veoma malo poznaju Francusku

Za razliku od Srbije, koja gleda u svoju ratničku prošlost nesigurna kakve pouke da iz nje izvuče, Francuska je komemoracije vezala za politički kontekst vremena u kome živimo, ocenjuje sajt Demostat u tekstu povodom polemika koju je izasvalo isticanje zastave Kosova u katedrali Noterdam u Parizu.

„Za Francusku, koja je postavila temelje Evropske unije i koja sebe smatra ‘motorom’ zajednice evropskih naroda, njenom ‘osovinom’, zajedno sa Nemačkom, ovo je prilika da afirmiše ideju francusko-nemačkog pomirenja i izgradnje zajedničke budućnosti, ideju koja je poljuljana u današnjoj Evropi“, navodi sajt.

„Na Prvi svetski rat se gleda iz ugla pacifikovane Evrope. Zato se ne slavi njena vojna prošlost, velike bitke i generali, već se oni pominju u kontekstu stradanja i civilnih žrtava koje su ratovi izazvali. Prvi svetski rat je katastrofa dotad neslućenih razmera u koju su narodi ušli poput mesečara, tako bi se ukratko mogao rezimirati francuski pogled na Prvi svetski rat iz današnje perspektive“, kaže se u tekstu.

„Pobednici i poraženi su u toj klanici izjednačeni. Jednako se slavi uspomena na francuske i nemačke vojnike. Knji­ge i ro­ma­ni o Pr­vom svet­skom ra­tu koji su poslednjih godina objavljeni pi­sa­ni su u tom du­hu. Otiđite u bilo koji muzej u Alzasu i Loreni, gde su se vodile neke od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu i uverićete se da je tako“, ocenjuje u autorskom tekstu Ana Otašević.

Sajt navodi da „u tom ključu treba tumačiti i obeležavanje stogodišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra u Parizu“. U pozivu za ovaj skup Makron je objasnio da je on upućen „šefovima država koje su učestvovale u ovom ratu i brojnim drugim šefovima država koji će takođe biti prisutni, ne samo zbog komemoracije stogodišnjice prvog svetskog sukoba, već i zato da zajedno pokušamo da ispunimo obećanje koje smo tada dali: da se ovo više nikad ne ponovi“.

U tekstu se ocenjuje da je „Forum u Parizu pokušaj da se (predsednik Francuske Emanuel) Makron afirmiše kao svetski lider koji ima inicijativu i koji je u stanju da ubedi druge da slede njegovu viziju“. „Ključno je okupljanje snaga, pa je zato pozvao učesnike foruma (šefove država, predstavnike nevladinih organizacija, šefove preduzeća, građane, intelektualce) da predlože ‘projekte za mir'“, navodi se.

„Šta je predlog Beograda, ukoliko ga ima? Ne znamo. Da li je to ideja o ‘razgraničenju sa Albancima’ koju je predsednik Aleksandar Vučić stidljivo izneo, o kojoj ništa ne znamo ‘jer bi tako otvorio karte Srbije u pregovorima’, kao što je rekao u Šidu početkom avgusta. Koju mapu podele iznosi svojim francuskim sagovornicima, da li je to ona koju je objavio Mond, na kojoj su označeni Sever Kosova i opštine na jugu Srbije, Preševo, Bujanovac i Medveđa, za koju iz ovog lista kažu da je to mapa koju je Vučić pokazao francuskom ministru za Evropu i spoljne poslove, Žan Iv Le Drijanu? O čemu će u Parizu razgovarati sa Hašimom Tačijem, koji je pozvan kao jedan od državnika?“, navodi se u tekstu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike