Danijelson: 2018. krucijalna za evrointegracije Zapadnog Balkana

Kristijan Danijelson je kao predstavnik Evropske komisije učestvovao na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta organizovanog sa predstavnicima nacionalnih parlamenata zemalja članica i šest zemalja Zapadnog Balkana, koje su u procesu evrointegracija.

U izlaganju je stavio akcenat na značaj dijaloga Beograda i Prištine, ocenjujući da je sada istorijski trenutak za nalaženje trajnog rešenja.

Danijelson je evropsku pespektivu regiona ocenio kao "vodeću reformsku i tranzicionu snagu" na Zapadnom Balkanu.

U tom je smislu, najavio je da Evropska komisija radi na Strategiji za verodostojnu perspektivu proširenja Zapadnog Balkana, koja će biti usvojena u februaru i pozvao zemlje regiona da daju svoj doprinos već započetom intenziviranju odnosa EU i Zapadnog Balkana.

"Jasna perspektiva članstva nije jednosmerna ulica. Da bi se ona sprovela u realnost, velika odgovornost leži na zemljama Zapadnog Balkana. One moraju staviti naglasak na vladavinu prava, pravosuđe i osnovna prava. To je osnovno za evrointegracioni proces, ali čak i važnije za prosperitet samih država", naglasio je Danijelson.

Posebno je istakao da postoji "novi momentum pojačanih odnosa, važnosti i jasne perspektive" Zapadnog Balkana i EU koji se mora iskoristiti.

"Predstojeća 2018. godina biće krucijalna u tom smislu. Evropska komisija radi na Strategiji za verodostojnu perspektivu proširenja Zapadnog Balkana koja će biti usvojena u februaru. U aprilu imaćemo uobičajni ‘paket proširenja’ gde ćemo dati ocene o tome gde se zemlje nalaze i gde bi trebalo da budu kada je reč o ulasku u EU. O tome će raspravljati zemlje članice u junu. U međuvremenu imaćemo važan samit EU–Zapadni Balkan u Sofiji", naveo je visoki predstavnik Evropske komisije.

Danijelson kaže da je jasno da sve institucije EU naporno rade u okviru politike proširenja.

Pozvao je zemlje regiona da u svojim uzvratnim naporima i refomskim procesima posebnu pažnju stave na efikasno i nezavisno pravosuđe, rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, funkcionalnost demokratskih institucija, posebno nacionalnih parlamenata, ali i na stanje u slobodi medija i izražavanja, koje je, prema oceni Evropske komisije, zabrinjavajuće u regionu.

"Slobodni i nezavisni mediji koji prate rade vlada neophodni su za debate i reformske procese. Zato Evropska komisija podržava inicijative namenjene nezavisnom, pluralističkom i ekonomski održivom medijskom sektoru na Zapadnom Balkanu", ističe Danijelson.

Generalni direktor Direktorijata za pregovore o proširenju naglasio je i važnost ekonomskih reformi u zemljama regiona.

Poseban akcenat stavio je na pomirenje i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu i ocenio da postoji "istorijski trenutak" za pronalaženje trajnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike