Danas: Pregovaračka platforma Prištine protiv promene granica i formiranja ZSO

Platforma Priština za nastavak dijaloga sa Beogradom ne predviđa formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sadržaće odrednicu da „nije moguće narušavati sadašnji teritorijalni integritet Kosova“, preneo je list Danas u izdanju od srede.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz diplomatskih krugova, list je preneo da će Priština u dokumentu koji bi uskoro trebalo da se nađe pred Skupštinom Kosova, insistirati na „poštovanju Ustava Kosova“ prema kom je „integritet Kosova neosporiv, neotuđiv i štiti se svim merama predviđenim zakonom“.

Navodi se i da će položaj Srpske pravoslavne crkve u tom dokumentu biti regulisan u skladu sa Ahtisarijevim planom iz 2007. godine a koji je, između ostalog, predlagao da „Kosovo priznaje SPC na Kosovu, uključujući manastire, crkve i ostala mesta koja se koriste u verske svrhe a koja predstavljaju sastavni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu“ kao i da će SPC na Kosovu „imati potpuno diskreciono pravo na svoje vlasništvo i pristup svojim prostorijama i objektima“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike