Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima

Strelište u Jajincima, podno Avale, jedno je od najvećih mesta egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu.

Prema proračunima istoričara ubijeno je 80.000 Srba, Jevreja i Roma, ali i nasumično uhapšenih civila, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila.

Žrtve su dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta. U već pripremljene rake tu su sahranjivani i ubijeni ugljen-monoksidom u kamionu "dušegupki", koji je kružio Beogradom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Jajincima da oni koji počivaju na tom mestu traže od nas da na sve savremene izazove odgovorimo odlučno, dostojanstveno i nepokolebljivo.

"Izazovi sa kojima se naša Srbija danas suočava su strahoviti. Istina je da živimo u vremenu koje je najteže u prethodne dve decenije od 1999", navela je premijerka.

Zato joj je, kaže, važno da na tom mestu jasno kaže i poruči našim građanima, ali i svim našim stranim partnerima, da spoljna politika Srbije počiva na dva principa.

"Prvi je da našu politiku vodimo samostalno i nezavisno u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, a drugi je da je vodimo sa međunarodnim javnim pravom", navela je Brnabićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike