Dan rudara bez svečanosti zbog virusa, ali uz zahteve rudara za bolje uslove rada i veće zarade

Na Dan rudara, ovog 6. avgusta, zbog epidemiološke situacije nema skromnog slavlja kao ranijih godina.

Danas je rudarima u Senjskom Rudniku gde su pre 117 godina štrajkom tražili bolje uslove za rad,neradni dan,prilika za predah i vreme sa porodicom.

"Deda i otac mi radili izašli su u penziju iz Senjskog rudnika. Posao nije lak ali dobro može da se i napreduje i da se radi", rekao je palilac mina u Senjskom rudniku Saša Kirhner.

Rukovodilac rudarskih mašina Zoran Stupar smatra da se slabo ulaže poslednjih godina. 

"Moglo bi da bude bolje u svakom slučaju. Što se tiče bezbednosti nije loše", naveo je Stupar.

Na manje ulaganje i nedovoljan broj rudara ukazuju i zaposleni u Baljevcu u Ibarskim rudnicima.

"Nemamo baš najbolje uslove za rad", kazao je Miloš Tokalić, iz Ibarskih rudnika Baljevac.

Težak rudarski posao dodatno je otežala i situacija sa virusom pa je u rudnicima Štavalj i Soko na kratko i prekidana proizvodnja.

"U samoj jami oni su upućeni jedni na druge ne da ne žele da poštuju nego je nemoguće, moraju da rade zajedno i zbog toga ne može da se poštuje, a maske da se nose to je nemoguće, uslovi su teški", naveo je Ljubiša Stanojević, iz Aleksinačkih rudnika.

Za poslednje tri godine na bazi dobrovoljnosti iz Resavice je otišlo 800 zaposlenih, primljeno je 200 novih radnika.

U "Rembasu","Štavlju" i rudniku "Soko" posle tri decenije stigle su i nove mašine koje će zameniti krampove i lopate i povećati bezbednost. Država je rešila i povezivanje staža.

"Što je da kažem jedan veliki uspeh jer nam je to visilo desetak godina unazad I imali smo problem svaki put ,kad je neko od radnika trebalo da ode u penziju, rekao je Nebojša Milenković, iz sindikata JPPEU "Resavica".

Prilikom obilaska kompanije "Ziđin" u Boru ministar Aleksandar Antić je rekao da je rudarstvo jedno od najdinamičnijih delova ukupne ekonomije i u prvih šest meseci imalo rast od 3,8 odsto.

"Imamo gotovo 29.000 zaposlenih u rudarskom sektoru, što je 11,9 odsto nego u istom periodu prossle godine. To je dokaz da se rudarska industrija i rudarski biznis u Srbiji razvija", kazao je ministar Antić.

Od nekadašnjih planova za gašenje pojedinih rudnika zalaganjem države prešlo se na reorganizaciju koja će omogućiti ne samo opstanak rudnika već i naselja poput Resavice i Senjskog rudnika koja su živa samo dok rade i rudarska okna.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar