Dan polja strnih žita u Lukićevu

Milorad Bjelić, poljoprivrednik iz Aleksandrova kod Zrenjanina, smatra da se pšenica na otkupnim mestima ne razvrstava po kvalitetu, jer je otkupljivačima tako lakše. U suprotnom bi morali da imaju i više otkupnih cena, u zavisnosti od količine proteina u zrnu:

"Ako otkupljivači kupuju, to treba da bude predstavnik, kao što je nekad bio Jugoinspekt,  na svakoj otkupnoj stanici. Ovako nema nigde na otkupnim stanicama, nemamo mi predstavnika koji bi štitio i jedne i druge interese."

Miroslav Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina, smatra da ove godine i pored najavljenih dobrih prinosa neće biti dovoljno dobar kvalitet pšenice:

"Hektolitar očekujemo mnogo manji od prosečnog, od osamdeset. Tako da ne očekujemo nikakvu zaradu na račun kvaliteta."

Da bi poroizvođači imali pšenicu sa više od 12 odsto proteina, što je zanimljivo zbog lakšeg izvoza, stručnjaci kažu da je neophodno najpre sejati deklarisano seme.

"To je zato što sorta nosi genetski potencijal. To je jedna stvar. Druga stvar je da primeni agrotehničke mere, kako bi se to uradilo prema propisima", objašnjava dr Dragan Živančev, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Kako se moglo čuti na Danu polja strnih žita u Lukićevu, na nekim parcelama je već probno požnjevena pšenica i dala je prve prinose od 6,5 do 7 tona po hektaru.

Očekuje se da će kombajni masovno u njive oko 20. juna. Preostali dani u razvoju pšenice su najbitniji za stvaranje proteina i poboljšanje kvaliteta zrna, pa je bitno da u tom periodu dnevne temperature budu umerene.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike