Dačić: Zakon o referendumu mora da se donese sada, sledeće nedelje na dnevnom redu izmena Ustava

Poslanici Skupštine Srbije danas počinju raspravu o Predlogu budžeta za 2022. godinu. Planirani budžetski prihodi su 1.516 milijardi dinara, rashodi 1.717 milijardi dinara.

"Iskoristićemo mogućnost da čim se završi rasprava o budžetu, da se odmah glasa, da se ne čeka kraj cele sednice. Danas počinje rasprava. Zavisno od broja amandmana, samo taj deo koji je vezan za budžet će odmah biti na glasanju", rekao je Ivica Dačić u Dnevniku RTS-a.

Predlog Zakona o budžetu, kako je dodao, mogao bi već sutra da bude usvojen ako bude sve po planu.

Parlament će raspravljati i o izmenama Zakona o referendumu, koji će, kako je rekao Dačić, biti na dnevnom redu u četvrtak.

Deo javnosti zamera što nije bilo javne rasprave o tom zakonu i postavlja pitanje zašto se toliko žuri.

"Zato što moramo da ga donesemo sada, jer ne možemo da izvedemo ustavne promene. Svih ovih godina nije se razmišljalo o referendumu i to nikome nije bio prioritet, još od 2006. godine kada je promenjen taj osnovni uslov za uspeh referenduma, a to je da ne treba da izađe više od 50 odsto, već je potrebno da glasa većina od izašlih", objasnio je predsednik parlamenta.

Istakao je da je Srbija u procesu ustavnih promena i to u onom delu ustava koji se tiče pravosuđa. "To znači da će izbor svih sudija i tužilaca u sledećem periodu biti u rukama sudskih organa odnosno pravosudnih organa", dodao je Dačić.

Već sledeće nedelje, kako je najavio, na dnevnom redu Narodne skupštine biće predlog teksta ustavnih amandmana. "Ako se donese zakon o referendumu, nakon toga se raspisuje referendum za 16. januar, kako bi se stiglo da se sve završi u ovom sazivu", objasnio je Dačić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар