Dačić: Važni dobri odnosi sa Turskom, Ankara bitan faktor u regionu

Dačić je istakao da su dobri odnosi sa Turskom veoma važni, jer, kako je rekao, Turska je bitan faktor u regionu, zbog odnosa sa BiH, kao i zbog unutrašnje stabilnosti Srbije.

"Važno je podići nivo međusobnog poverenja, koje nikada nije bio veće u poslednjih 100 godina", naglasio je Dačić posle sastanka sa predsednikom parlameta Turske Mustafom Sentopom.

Naveo je da je važan segment bilateralnih odnosa saradnja parlamenata.

"Zajednička ocena je da su bilateralni odnosi veoma napredovali svih ovih godina. Postigli smo izvanredne rezultate u političkim, ali i ekonomskim odnosima. Spoljnotrgovinska razmena je sada veća od 1,3 milijardu evra, a postavili smo cilj da ona dostigne dve milijarde", rekao je Dačić.

Dodao je da parlamenti dve zemlje treba mnogo više da sarađuju, pa je dogovoreno da se svake godine održavaju bilateralni sastanci na vrhu.

"Ovde se veoma pozitivno ističe da smo u kratkom vremenskom razmaku imali posetu ministra (Nikole) Selakovića, moju i posetu skupštinske delegacije, a krajem nedelje će i predsednik Republike Aleksandar Vučić biti u poseti ovde", ukazao je Dačić.

Podsetio je da je pre destak dana Srbiju posetio ministar spoljnih poslova turske Mevlut Cavušoglu, kada je otvoren i Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru.

"Veliki je intenzitet naših odnosa", rekao je Dačić.

Konstatovao je da je veliki broj građana Turske poreklom sa naših prostora, navodeći da i porodica predsednika turskog parlamenta vodi poreklo iz Đevđelije.

"Drago mi je da je naša skupštinska delegacija dočekana na visokom nivou. Svi zajedno su istakli veliku potrebu za daljim unapređenjem odnosa, a u decembru i januaru očekujemo uzvratnu posetu predsednika parlamenta Turske", rekao je Dačić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар