Dačić: Srbija iskreni prijatelj Madagaskara

Ivica Dačić imao je odvojene susrete sa ministrom ekonomije, finansija Randrijamandrato Rišarom, ministarkom industrije, turizma i zanatstva Rakotamalalom Lantoso, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Frank Mišelom Naina Andrijancitohainom, navodi se u saopštenju.

Ministar Dačić je sa sagovornicima razmotrio stanje bilateralnih odnosa Srbije i Madagaskara, kao i modalitete unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova, dva ministra su potpisala Memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Madagaskar.

"Moja poseta Madagaskaru je u cilju unapređenja naših odnosa i razvoja bilateralne saradnje.
Srbija je naslednica Jugoslavije i mi iz tog vremena, iz vremena predsednika Tita, koji je bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemlja, imamo izuzetnu saradnju sa Madagaskarom", istakao je Dačić.

Dačić je rekao da pokušava da obnovi tu saradnju sa brojnim zemljama Afrike i da je u skladu sa tim ovo njegova druga poseta Madagaskaru.

Šef srpske diplomatije je naveo da će se formirati Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju.

"Očekujemo da se razmene i posete naših biznismena. U oblasti obrazovanja Srbija će ponuditi stipendije za studente sa Madagaskara. Takođe, Srbija će pomoći Madagaskaru i u oblastima medicine i farmacije, budući da imamo izuzetno uspešne institute koje se bave proizvodnjom vakcina", rekao je Dačić.

Dačić je rekao kako očekuje uzvratnu posetu ministra spoljnih poslova Madagaskara, ali i na jesen posetu novog predsednika te zemlje.

"Srbija je iskreni prijatelj Madagaskara i sa tom politikom ćemo nastaviti", zaključio je Dačić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike