Dačić: Srbija deo globalnih napora u borbi protiv terorizma

Dačić je istakao da je to bio jedan od onih dana nakon kojih malo šta ostaje isto i koji je uzdrmao ne samo osnove međunarodnih odnosa, već i živote svih nas koji osećamo solidarnost sa nevinim žrtvama terorističkog napada, navodi se u saopštenju.

"Republika Srbija deo je globalnih napora u borbi protiv terorizma, posebno imajući u vidu da ova asimetrična pretnja ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije", istakao je ministar Dačić.

"Današnje obeležavanje deo je napora da očuvamo kulturu sećanja na tragične događaje, što je ujedno i naš zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti", ukazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, nalazimo se u centru regiona koji je oduvek bio opterećen viškom istorije. 

"Srpski narod je toliko puta bio suočen sa situacijama i tragedijama koje su ostavljale dubok trag u našoj kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona. Zato, ukoliko neko dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu – to smo mi", kazao je Dačić.

Ministar je istakao da, kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila, Republika Srbija i danas potvrđuje svoju solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar.

"Prošlonedeljni dogovor u Vašingtonu između Beograda i Prištine, koji zasigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD-a i predsednika Donalda Trampa, dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije", istakao je srpski šef dlpmatije. 

Dodao je da pozdravlja nameru SAD da bude više prisutna u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju – očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar