Dačić: Srbija će braniti Srbe na Kosovu u slučaju napada

Foto: Beta / Ognjen Stevanovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da će Srbija braniti Srbe na Kosovu ako dodje do oružanog napada na njih i dodao da to niko ne može da joj to zabrani.

„Ako Kfor ne garantuje bezbednost Srba, što mu je obaveza, i ako dodje do oružanog napada na Srbe (na Kosovu) Srbija će braniti Srbe. To niko ne može da nam zabrani jer onda više rezolucija 1244 UN nije na snazi“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom diplomatije Grenade Čarlsom Piterom Dejvidom.

Dačić je rekao da to nije pretnja već upozorenje kosovskim valstima da se ne igraju vatrom.

„Nije pretnja ako Srbija kaže ‘ako napadnete Srbe mi ćemo da branimo Srbe'“, rekao je.

Dodao je da su jačoj poziciji Srbije oko Kosova najviše doprineli postupci prištinskih političara koji, kako je ocenio, rade na svoju štetu.

Neke zemlje hrabre Haradinaja da ne ukida takse

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovske takse na robu iz Srbije i BiH dugo opstaju jer pritisak medjunarodne zajednice na Prištinu nije efektivan i jer neke zemlje hrabre premijera Kosova Ramuša Haradinaja da ih ne ukida.

„Takse dugo opstaju jer medjunarodna zajednica nije jedinstvena o tom pitanju i pritisak nije efektivan. Bez jasnih preciziranih mera protiv Prištine neće doći do ukidanja taksi i nastavka dijaloga“,  rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa šefom diplomatije Grenade Čarlsom Piterom Dejvidom.

Dačić je rekao da nemaju svi u medjunarodnoj zajednici želju da dijalog bude nastavljen i da se što pre dodje do rešenja.

On je naveo da neke zemlje hrabre Haradinaja da ne ukida takse kako dijalog ne bi bio nastavljen jer čekaju da se završe evropski izbori.

„Očigledno da Nemačka i Velika Britanija ne dele entuzijazam da bi relativno brzo moglo da se dodje do rešenja“, dodao je Dačić.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike